BAŞKAN ŞAHİN ALAÇAM’DA NEVRUZ KUTLAMALARINA KATILDI

21.03.2015

Alaçam ilçesi Umutlu Mahallesi’nde kar altında Nevruz Bayramı kutlandı.

Alaçam ilçesine 26 kilometre mesafede bulunan ve demircilik sanatıyla ünlü Umutlu Mahallesi’nde kar altında kutlanan Nevruz Bayramı’na eski Bakan Kürşad Tüzmen, Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, AK Parti Milletvekili Tülay Bakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kutlama programına gelen konukların soğuktan korunmak için kimi ateş yaktı kimi okulun sınıfında soba başında ısındı kimisi de Alaçam Belediyesi tarafından kaynatılan semaver çayından alabilmek için kuyruğa girdi.

Mahallelinin semah gösterisiyle başlayan nevruz kutlamalarında mahalle muhtarı Satılmış Uçan yaptığı açılış konuşmasında, “Atalarımızdan kalan demirci mesleğini yaşatmaktayız. Bu mesleği çocuklarımıza de öğretmekteyiz” dedi.  Programda Samsun Büyük şehir belediyemizin Kafkas Halk Oyunları ekibi de gösteri yaptı.

Alaçam Kaymakam Oğuz Alp Çağlar yaptığı konuşmada, “Alaçamımız böyle bir ilgiye, desteğe ihtiyaç duyuyor. Doğal ve kültürel zenginliğe sahip bir ilçe. Belediyemiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile beraber devletimizin tüm imkanlarıyla Alaçam’ı hak ettiği yere taşımak istiyoruz. Bu konuda güçlü bir irade ve fikir birliği var. Umutlu Mahallesi de yüzyıllardır yaşayan kültürümüzün ön parçası" diye konuştu.

Samsun AK Parti Milletvekili Tülay Bakır, “Nevruz Bayramı’nı biz bugün karla karşıladık. Kar bir bereket. İki yıl kar yağmasını bekledik ve büyük bir kuraklık çektik. O nedenle bunu da bir umut olarak görüyorum. Nevruz Bayramı birkaç bin yıldan beri kutlanan, özellikle Orta Asya kökenli olan ulusların kutladığı bir bayram. Bu kadar soğuğa rağmen bu kadar kardeşlerimizin burada olması bu bayrama ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bugün burada bir ilki hep birlikte yaşıyoruz. Ulusal düzeyde kutlanan bir bayramı bir köyümüzde yapıyoruz. Bu, Türkiye tarihinde de ilktir. Önce ‘bir köyde olur mu’ dedik bu kış şartlarında. Tereddütlerimiz vardı. Gördük ki oluyor. Güzel bir bayram kutlaması oluyor. Türk dünyası için özel bir anlamı olan bu nevruz günü dünya coğrafyasında büyük bir alanda kutlanıyor. Bugün hepimizin ortak bayramı ve sevinç günüdür.”

Konuşmaların ardından etkinlik protokol tarafında nevruz ateşi yakılması ve tarihi eski körükte ısıtılmış demir dövülmesiyle son buldu.

Nevruz Kutlamalarının yapıldığı Umutlu köyü sakinleri ve programa katılan davetliler Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin’e yoğun ilgi gösterdi. Başkan Şahin program hakkında şunları söyledi. “Anadolumuzdan, Balkanlara ve Orta Asya’ya kadar büyük bir coğrafya kutlanan Yeni gün anlamına gelen, baharı karşılamak olarak değerlendirilen, barışın ve huzurun çoşkusu olarak gördüğümüz Nevruz Bayramını Alaçam ilçemizde kutlamaktan büyük mutluluk duydum. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Bugünü Ergenekondan çıkış olarak bir kurtuluş günü olarak kabul etmişlerdir.  Nevruzu ülkemizde yaşayan herkesin ortak bir değeri, kardeşliğin ve sevginin ve bayramı olarak görmeliyiz. Umutlu köyü asırlardır devam eden milletimizin milli bayramı olarak görülen Nevruz Bayramına ev sahipliği yapmıştır. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”

BAŞKAN ŞAHİN ALAÇAM’DA NEVRUZ KUTLAMALARINA KATILDI