Bafra Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin dikkat çekici Doğa ve Kültür festivalleri arasında kendisine yer bulan Kapıkaya Uluslararası Doğa Sporları ve Kültür Festivali’nde, bu yıl da bir ilk gerçekleşecek.
İklim Değişikliği tehlikesinin altı çizilecek
2019 yılında ülkemizde ‘Sıfır Atık’ temalı ilk doğa festivalini gerçekleştirerek dikkat çeken Bafra Belediyesi, bu yıl da festivali ‘İklim Değişikliği’ teması ile hayata geçirecek.
27-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek ve 5 gün sürecek festival süresince İklim Değişikliği’ne dikkat çekmek ve duyarlılık anlamında çeşitli etkinlikler yapılacak.
Festival süresince dikkat çekici etkinlikler
Kapıkaya Uluslararası Doğa Sporları ve Kültür Festivali’nde çadır aralarına ikili toplama sistemi (mavi – gri çöp kovaları) kurularak geri dönüştürülecek atıkların kaynağında ayrı toplanmasına imkân sağlanarak toplanan atıklar, Geçici Atık Depolama alanında biriktirilerek Toplama Ayırma Tesisine gönderilecek. Aynı zamanda alanda konumlandırılacak olan Mobil Atık Getirme merkezine katılımcıların ürettiği kağıt/karton, plastik, cam, metal vb. geri kazanılabilecek atıklarını ayrı olarak bertaraf etmesi sağlanacak. Bafra Belediyesi mücavir alan sınırlarında konumlandırılmış olan toplama ekipmanları (Atık ilaç, atık yağ, atık pil vb.) Festival alanında da bulundurularak toplumsal farkındalığın ve atıkları ayrı toplama ekipmanlarının daha etkin kullanımı için işbirliği sağlanacak.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi’nden dallarında uzman öğretim görevlilerinin katılımıyla Kızılırmak Deltası başta olmak üzere çeşitli sulak alanların ve kıyı bölgelerinin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğinin incelendiği projelerin tanıtımı gerçekleştirilecek.
Festival alanında afiş, pankart ve çeşitli görseller ile etrafta temaya uygun bir atmosfer oluşturulacak ve çevre saati etkinlikler ve özellikle çocukları çevre bilinçlerini geliştirecek aktiviteler yapılacak.
Temiz enerjinin uygulanabilir olduğu alanlara dikkat çekmek adına aydınlatmalarda güneş enerjisi sistemleri kullanılacak.
Alanda tek kullanımlık plastik kullanımının azaltılmasını sağlamaya yönelik olarak “Bu alanda plastik ve türevlerinin kullanımı yasaktır.” ibareleri ile matara kullanımını teşvik eden bir uygulama hayata geçirilecek.
Organik atıkların doğayla buluşturularak bertaraf edilebildiğinin halka gösterilmesi adına kurulan kompost atölyesinde düzenli olarak kompost üretimi gerçekleştirilecek.
Sınırlı kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından toplu bir bilinçlenme ve farkındalık yaratılması açısından Çevre Standı ile çeşitli geri dönüşüm materyallerinin, tek kullanımlık plastik ürünlerin dönüşüm serüveninin ve atıkların doğada yok olma sürelerinin sergileneceği; İklim değişikliğine karşı yerel ölçekte küçük adımlarla neler yapılabileceğinin değerlendirileceği bir stantta her türlü bilinçlendirme faaliyetleri yapılacak.
“2019’da Sıfır Atık 2022’de İklim Değişikliği”
Doğa yaşam temelimiz. İklim değişiyor ve bu dünyamız için ciddi bir tehlike şeklinde düşüncelerini ifade eden Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bafra Belediyesi olarak bizler de bu farkındalıkla hareket ediyor faaliyetlerimizde bu hayati konunun altını çizecek çalışmalar gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. 2019 yılında ülkemizde ‘Sıfır Atık’ temalı ilk doğa festivalini hayata geçirdik ve bu noktada oldukça önemli kazanımlar ve değerli dönüşümler ettik.
Her geçen gün adından biraz daha söz ettiren Kapıkaya Uluslararası Doğa Sporları ve Kültür Festivali’mizi yine Türkiye’de bir ilk olarak bu yıl “İklim Değişikliği” teması ile hayata geçireceğiz.
Bir ilçe belediyesi olarak iklim değişikliğine karşı biz de varız diyoruz. Festivalimiz süresince İklim Değişikliği ile ilgili farkındalık oluşturacak çalışmalar katılımcılar ve ziyaretçilerimizin dikkatine sunulacak. Bizler doğanın egemen gücü değil, onun bir parçasıyız. Bize miras kalan doğayı, geleceğe sağlıkla aktarmak zorundayız” dedi.
Okunma Sayısı : 1621
Dosyalar