Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç’ın girişimleri ve yoğun gayretleri ile gündeme alınan ve daha önce duyurulan ve M.Ö. bin yılından sonra yapıldığı düşünülen Asarkale’de ilk kez yapılacak arkeolojik kazıların start verildi.
Bafra Belediyesi’nin paydaşlarından biri olduğu Asarkale arkeolojik kazıları Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile daha önce imzalanan protokol çerçevesinde ilerleyecek.
Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç,,bölgede Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkan yardımcısı Doç. Dr. Kasım Oyarçin, Samsun Arkeoloji Müzesi Müdürü Kenan Sürül ile birlikte incelemelerde bulundu.
Asarkale arkeolojik kazıları projesi ile ilgili bilgi veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkan yardımcısı Doç. Dr. Kasım Oyarçin, “Farklı aşamalardan oluşan Asarkale Arkeolojik kazılarında ilk etapta mimari yapıları korumaya çalışacağız. Daha sonra arkeolojik kazılara ve restorasyon projesinin hazırlanması aşamasına geçeceğiz. 5 yıl bir proje hazırladık. İlk yıl surların sağlamlaştırılmasını yapacağız. Daha sonraki aşamada arkeolojik kazılar, yürüme yollarının ardından projemizi bir cam terasla tamamlamayı planlıyoruz” dedi.
Müze Müdürü Kenan Sürül, “Kazı alanının öncelik temizliği tamamlanarak sınırlarımızı belirledik. Görsel olarak bütün alana hakim olarak şuandan itibaren restorasyon ve sütürasyon koruma amaçlı yol haritamızı belirleyeceğiz. Asarkale arkeolojik kazılarının Samsun, Bafra ve bölgemiz için mihenk taşı olacağına ve sonunda var olan turizm potansiyelimizin katlanacağına inanıyoruz Alanın kendisi başlı başına bizlere bir görsel gösteri içerisinde. Kazı çalışmaları sonucunda ise mevcut görsel şöleni tarihsel dokuyla iç içe olarak birbirlerini tamamlayacaklar” şeklinde konuştu.
Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bafra için oldukça büyük önem taşıyan ve hayata geçirilmesi için yoğun gayret ortaya koyduğumuz Asarkale arkeolojik kazıları Bakanlığımız ve ilgili Kurumlarımızdan bilgisi dahilinde fiili olarak başladı. Bu gün Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji bölüm Başkan yardımcısı Sayın Doç. Dr. Kasım Oyarçin, Müze Müdürümüz Sayın Kenan Sürül ile birlikte alanda fikir alış verişinde bulunduk. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile imzaladığımız protokol gereği çalışma ekibi için çalışmalarını sağlıklı yürütülmesi noktasında gerekli çevresel hazırlıklar tamamlandı. Asarkale’de ilk kez yapılacak kazı çalışmasının bir paydaşı olmamız bizim için de heyecan verici. İziktepe’den sonra Asarkale’de yapılacak kazılar sonucunda buradaki tarihi yapılar yüzyıllar sonra ilk kez gün yüzünce çıkarılmış olacak. Kazı çalışmaları destekçisi olmamızın yanında bakanlığımızın isteği doğrultusunda bizzat proje ortağı olmamız bizlere farklı bir sorumluluk yüklüyor. Bafra Belediyesi olarak bu sorumluluğu yerine getirme hassasiyetinde olacağız. Samsun Valimiz Sayın Orhan Tavlı’nın da Başkanlığında güzel bir projeyi yıllar içerisinde Bafra’mıza kazandırmış olacağız. Bölgemize ciddi anlamda hareketlilik kazandıracak böylesi değerdeki projenin paydaşı olmak bizler için mutluluk vesilesi. İç ve dış turizmi hareketlendirecek proje Bafra’mıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
ASAR KALE
Bafra’ya bağlı Asar Mahallesi hudutları içinde kalmaktadır. Milâttan önce bin yılından sonra yapıldığı tahmin edilmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin denize paralel dağlarını bölen Kızılırmak’ın solunda kalan bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Kale yılların verdiği yorgunluğa rağmen yine de birçok özelliğini kaybetmemiştir. Çok eski çağlarda kalenin en yüksek yerine taş oyularak yapılan sarnıç kuyusu hâlâ durmaktadır. Kuzeydoğusundaki eski hapishane de bugün yine belirgin şekilde fark edilmektedir.
Kalenin iç kısmında da ilginç yerler vardır. Meselâ tamamen, oyulmuş bir taş içinde yer alan ve kapalı çarşı olduğu bazı hava deliklerinden tahmin edilen bir yer mevcuttur.
Diğer taraftan mahzenler, işkence odaları olduğu sanılan kısımlara da rastlanmıştır. Yakın senelerde taştan yapılmış yontma heykel bulunmuştur. Altınkaya Barajı yol inşaatı sırasında kalenin en yüksek yerine kadar çıkan, taşları yontmak suretiyle yapılmış bir de merdiven ortaya çıkarılmıştır ki, gerçekten görülmeye değerdir.
Ayrıca kalenin altında ve ilerisindeki kayalara gerek kaleyi, gerekse o zamanın ulaşım yolu olan Kızılırmak’ı kontrol etmek amacıyla yapılmış muharebe ve gözetleme odaları vardır. Bunlar; yerden 10 m. kadar yükseklikte, kayayı oymak suretiyle yapılan bu odaların inşa düzeni aynıdır: Odaların önünde yontularak yapılmış taştan 4 tabii sütun, onun önünde bir balkon ve 80x80 ebatlı yontma kapı, arkasında penceresiz normal büyüklükte bir oda vardır. Görülmeye değer ve zamanına göre orijinal sanat abideleridir.
Okunma Sayısı : 676
Dosyalar